A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Новини, оголошення

Про права фізичної особи

Розповідає Марія Николаїшин – директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Скажіть будь ласка, з якого часу фізична особа набуває особисті немайнові права?

10:39:52 11.01.2023

Як розірвати договір найму (оренди) житла?

Пригадаємо: договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, тоді  договір вважається укладеним на п'ять років. Але часто в реальному житті через різні обставини у орендаря або орендодавця виникає потреба достроково розірвати такий договір. Про те, чи можна достроково розірвати договір найму (оренди) житла та в яких саме випадках сторони можуть це зробити, поговоримо з Романією Мандзій -  фахівчинею Новороздільського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.   

11:31:24 04.01.2023

Про принципи медіації

Розповідає Марія Николаїшин – директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Скажіть будь ласка, пані Маріє, у яких справах можливе застосування медіації? Медіація може застосовуватися з метою запобігання виникненню конфліктів (спорів) у майбутньому або ж урегулювання будь-яких конфліктів (спорів) у таких справах: цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, справах про адміністративні правопорушення. Окрім того, з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим) медіація теж може застосовуватися й у кримінальних провадженнях.  

16:14:31 29.12.2022

Чи є обмеження розірвання шлюбу в період вагітності або протягом одного року після народження дитини?

Так буває, що деколи у життєвій рутині між двома членами подружжя постає питання про розірвання шлюбу. На перший погляд здається найпростіша правова ситуація. Однак, слід розуміти, що у кожній справі можуть бути окремі важливі деталі. Саме вони можуть змінити підхід суддів до вирішення цього питання. Пропонуємо розглянути важливі обставини: вагітність дружини чи наявність дитини віком до одного року, які обов’язково ураховуватимуть судді при розгляді питання про розірвання шлюбу. Про це поговоримо із фахівчинею Трускавецького бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зварич Катериною. Пані Катерино, скажіть будь ласка, чи регулює законодавство розірвання шлюбу під час вагітності або протягом одного року після народження дитини?

14:56:41 27.12.2022

Шукаємо відповідь спільно: чи пішохід завжди правий?

Життєві будні людини сьогодення є надзвичайно цікавими та водночас швидкоплинними. Швидкість помічається у всьому: у спілкуванні, у виконанні робіт, навіть, у відпочинку. Часто чуємо фразу: «Швидко відпочинемо і додому». Знайомою для є для нас як і фраза так і дія: швидко перебігти дорогу. Але, при цьому, мало хто з пішоходів дотримується правил дорожнього руху, вважаючи, що пішохід завжди правий. Чи так це у правовому полі, шукатимемо відповідь спільно із   Оленою Городицькою  – фахівчинею Новороздільського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги .

09:35:15 27.12.2022

Про цивільну правоздатність особи

Розповідає Наталія Рудюк – головний юрист Сколівського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Пані Наталю, давайте спочатку з’ясуємо, що таке цивільна правоздатність? Цивільна правоздатність – це здатність особи мати цивільні права та обов'язки. Зазначу, що її мають усі фізичні особи.

10:52:22 26.12.2022

Здійснюємо представництво за довіреністю

Деколи так складаються життєві обставини, що ми не маємо змоги самостійно вчинити якийсь правочин. Тоді використовуємо  довіреність. Що це за документ та для чого він потрібен, у чому полягає представництво за довіреністю, хто може бути представником? Відповіді на ці та інші питання шукаємо спільно із Романією Мандзій, фахівчинею Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

14:51:32 23.12.2022

Якою ж є процедура обмеження цивільної дієздатності фізичної особи?

Якою ж є процедура обмеження цивільної дієздатності фізичної особи? На це та інші питання відповідає фахівчиня Новороздільського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Романія Мандзій. Отож, Романіє, що може стати причиною для обмеження цивільної дієздатності особи?

14:32:20 22.12.2022

Про права та обов’язки є у власників земельних ділянок

Спілкуємося сьогодні у рамках нашої рубрики «Правова допомога» із директором  Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марією Николаїшин. Спочатку хочу звернути увагу читачів на двох важливих поняттях: земельна ділянка та право власності на землю. Земельна ділянка – це частина земної поверхні з визначеними щодо неї правами. Вона обов’язково має  установлені межі, певне місце розташування. Право власності на землю передбачає  право володіти, користуватися та розпоряджатися земельною ділянкою. Право власності на земельну ділянку поширюється на простір, який знаходиться над та під поверхнею ділянки на висоту і на глибину, необхідні для зведення житлових, виробничих та інших будівель і споруд.

13:27:08 31.10.2022

Якою може бути відповідальність батьків за невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо своєї дитини?

На це питання відповідає директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин. За невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності: адміністративної, кримінальної, сімейно – правової. Адміністративна відповідальність наступає внаслідок ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, – тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це передбачено статтею 184  Кодекс України про адміністративні правопорушення.

12:55:15 28.10.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора