Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Держпродспоживслужба інформує

Дата: 17.01.2025 13:42
Кількість переглядів: 26

Фото без описуЩодо реалізації продуктів, отриманих від подвірного забою тварин

     Частиною другою статті 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

     З метою забезпечення належного виконання Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997р. №771/97-ВР інформуємо, що з 1 січня 2025 року набув чинності абзац другий частини другої статті 34 вище вказаного закону.

▪ Основні положення:

▪  Забій для власного споживання:

Продукти, отримані від подвірного забою тварин (забій поза бойнею, що має експлуатаційний дозвіл), можуть використовуватися виключно для власного споживання.

▪   Для реалізації кінцевому споживачу на агропродовольчих ринках у межах 50 км від місця забою або в межах області.

▪ Майбутня заборона:

▪ У майбутньому передбачається повна заборона реалізації продуктів, отриманих від подвірного забою тварин.

▪ Забороняється:

▪   Забій тварин без ветеринарного документа, що засвідчує їх здоров’я.

▪  Забій свійських копитних тварин, диких ссавців, вирощених на фермі (крім зайцеподібних), свійської птиці та кролів не на бойні з експлуатаційним дозволом.

     ▪ Винятки:

▪   Забій до трьох голів свійських парнокопитних або інших копитних тварин на тиждень.

▪   Забій до п’яти голів свійської птиці чи кролів на день.

▪ Обидва випадки вимагають передзабійного та післязабійного огляду, проведеного державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром.

▪  Документи для операторів ринку:

▪ Єдиним документом для супроводу об’єктів санітарних заходів є товарно-транспортна накладна, яка повинна містити відомості про ідентифікацію тварин.

▪ Зв’язок між тушами, напівтушами, четвертинами або іншими частинами м’яса і твариною чи групою тварин.

▪ Заходи спрямовані на:

▪ Врегулювання господарської діяльності у сфері забою тварин.

▪ Забезпечення безпечності харчових продуктів.

▪ Зменшення негативного впливу відходів забою на навколишнє середовище.

 

    Цілі туші або частини туш, м’ясо, субпродукти парнокопитних та інших копитних тварин можуть реалізовуватися на агропродовольчих ринках, за умови що вони отримані від ідентифікованих сільськогосподарських тварин відповідно до вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора