Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Всеукраїнська акція « 16 днів проти насильства»

Дата: 21.11.2023 10:34
Кількість переглядів: 151

Фото без опису25 листопада стартує щорічна Всеукраїнська акція»16 днів проти насильства» в рамках участі України в щорічному міжнародному заході, покликаному підвищити обізнаність громадян про всі форми насильства, а також методи недопущення і комплексного реагування на будь-які його прояви та комплексно реагувати.

Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок Коли насильство чиниться поруч із нами ми можемо й повинні зупинити його. Саме тому щорічно, починаючи з 1991 року, міжнародна спільнота підтримує акцію «16 днів проти насильства». Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада до 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети - збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Основними завданнями акції є:

- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем щодо подолання насильства в сім’ї  та підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем ;

- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, установ та організацій різних форм власності щодо викорінення домашнього насильства;

-формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Дати початку та завершення Акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Шістнадцятиденний період акції охоплює наступні важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;
9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;
10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Згідно зі статистики, жертвами домашнього насильства частіше стають жінки. Так, в Україні щороку від домашнього насильства гинуть 600 українських жінок. Загалом, за інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає близько 2 мільйонів осіб. Статистика каже, що понад 80% - це насильство чоловіків щодо жінок.

Ми маємо визнати, що проблема насилля в Україні все ще існує.

Законодавством України передбачені заходи з протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства. В Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», і з початку 2019 року домашнє насильство в нашій країні вважається кримінальним злочином.

Психологічне, фізичне, економічне та сексуальне - це форми, в яких може проявлятись домашнє насильство.

Якщо ви постраждали від домашнього насильства або стали його свідком – телефонуйте на «гарячу лінію» 15-47

Домашнє насильство під час війни – поширене явище, яке стає ще більш небезпечним, ніж у мирний час. Тож, якщо ви постраждали від домашнього насильства або стали свідком вчинення домашнього насильства – не мовчіть!

Міністерство соціальної політики нагадує – в Україні за коротким телефонним номером 15-47 ЦІЛОДОБОВО та БЕЗКОШТОВНО діє «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

«Гаряча лінія» приймає звернення від усіх заявників та надає інформаційні, психологічні та юридичні консультації.

Надаються роз’яснення, контактна інформація з питань безпеки та оборони, гуманітарної допомоги, соціальної допомоги тощо. Надається психологічна підтримка заявникам, які телефонують з питань, пов’язаних з воєнними діями. Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону +38 (044) 284-19-43 (оплата за тарифами відповідного оператора зв’язку). Попри війну, всі відповідальні органи продовжують роботу, щоб попередити противоправні дії, а також захистити постраждалих.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора