A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Які особисті немайнові права мають родичі дітей?

Дата: 30.05.2023 10:45
Кількість переглядів: 80

Фото без описуНа це питання відповідає Марія Николаїшин -  директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Пані Маріє, скажіть будь ласка, про права яких родичів дітей ми будемо вести мову сьогодні? Сьогодні ми дізнаємося про права баби та діда, прабаби та прадіда, мачухи, вітчима, а також братів та сестер. Які ж права мають баба та дід, прабаба та прадід щодо своїх внуків, правнуків?

Статтею 257 Сімейного Кодексу України передбачено, що баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні.

Причому, батьки  або ж ті особи, з якими проживає дитина, у тому числі, опікуни й піклувальники та прийомні батьки  й батьки –вихователі, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків.

А що робити, якщо перешкоди все ж таки чиняться?

За умови, якщо перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право звернутися до суду з позовом про їх усунення. Більше того, статтею 258 цього ж Кодексу передбачено, що  баба і дід мають право на самозахист внуків, вони можуть звернутися за захистом прав та інтересів малолітніх чи неповнолітніх або повнолітніх непрацездатних внуків до органу опіки та піклування або до суду. Причому, їм не потрібно спеціальних на те повноважень.

Які ж права є у мачухи, вітчима?

Якщо мачуха чи вітчим проживають однією сім'єю з малолітніми чи неповнолітніми пасинком, падчеркою, вони мають право брати участь у їхньому вихованні, мають право на їхній самозахист та можуть звернутися до органу опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень.

Які права є у братів, сестер?

Брати та сестри, зокрема, й ті, які не проживають разом, мають право на спілкування. Зазначу, що батьки та інші особи, з якими проживають неповнолітні брати та сестри, зобов'язані сприяти їхньому спілкуванню. Окрім того, повнолітні особи мають право брати участь у вихованні своїх неповнолітніх братів та сестер, незалежно від місця їхнього проживання, на самозахист своїх малолітніх, неповнолітніх, повнолітніх непрацездатних братів, сестер. У разі необхідності вони можуть звернутися за захистом прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних братів, сестер, до органу опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень.

Ми продовжимо співпрацю з фахівцями Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Разом з тим, інформуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь  до бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Сколе, вул. Чайківського, 6.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора