A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Громадяни, які надавали житло в оренду фізичним особам мають задекларувати отримані доходи

Дата: 10.04.2023 15:29
Кількість переглядів: 708

Фото без описуВласники житлової чи іншої нерухомості, які здають в оренду житлову чи іншу нерухомість чи рухоме майно зобов’язані задекларувати отримані доходи. Про це нагадують працівники податкової служби. Так, відповідно до статті 164 Податкового кодексу України декларуванню підлягають доходи, отримані фізичними особами від надання в оренду квартир, будинків, гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа – підприємець, то податковим агентом є орендар. Податковий агент зобов’язаний утримувати та перераховувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків. Якщо житлову нерухомість орендує фізична особа, то податок на доходи фізичних осіб та військовий збір має сплачувати фізична особа - власник майна.

Нормами Податкового кодексу України передбачено, що громадяни, які зобов’язані задекларувати доходи подають податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2023 року. Громадяни можуть подати декларацію за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет». Скористатись зазначеним сервісом зможуть фізичні особи, які мають особистий кваліфікований електронний підпис.

У приватній частині Електронного кабінету фізична особа може сформувати декларацію з частковим заповненням на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих, виплачених доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та відомостей щодо об'єктів нерухомого, рухомого майна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора