A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Зміни у нарахуванні житлових субсидій

Дата: 17.10.2022 11:49
Кількість переглядів: 254

Функція призначення субсидій, пільг з 1 грудня має повністю передатись від органів соціального захисту населення до Пенсійного фонду України. Цьогорічний опалювальний сезон і призначення субсидій – особливі, адже проходитимуть в умовах широкомасштабної агресії.

 Головна зміна: Постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року №1041 передбачено передачу функцій призначення, нарахування та виплати житлових субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України, які працюють за екстериторіальним принципом. Тобто заяви жителів Сколівської громади можуть розглядатись у будь-якій області України.

В умовах воєнного стану екстериторіальний принцип дозволить безперебійно надавати соціальну підтримку від держави всім категоріям населення і надасть змогу зберігати дані громадян у разі окупації певної території.

 УВАГА! З 1 жовтня по 1 грудня передбачений перехідний період: прийом заяв на субсидії і розрахунок проводиться управлінням соціального захисту, а виплата – через Пенсійний фонд.

З 1 грудня оформити пільги і субсидії громадяни зможуть не лише у сервісних центрах Пенсійного фонду. Відділ соціального захисту населення  Сколівської міської ради буде продовжувати приймати заяви на пільги і субсидії. Також заяву з необхідними документами можна буде подавати поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики і веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

ВАЖЛИВО:

Всі субсидії будуть призначені автоматично, якщо не було змін у складі сім’ї і доходів.

Коротко про зміни у нарахуванні субсидій 

Внутрішньо переміщені особи мають право на субсидію за місцем проживання без складання договору на оренду житла – тільки на підставі довідки ВПО. При розрахунку субсидії в дохід не враховуються виплати на проживання ВПО.

 Власникам житлових приміщень, які прихистили у себе внутрішньо переміщених осіб, в розрахунок субсидії не враховують компенсацію для покриття понесених витрат (900 грн в опалювальний період)

 Можна отримати субсидію, маючи два житла (якщо на інше житло оформлено право на спадщину), за умови, що жодне із приміщень, яке перебуває у власності, не здається в оренду.

 Також не враховується житло, яке знищене, непридатне для проживання внаслідок бойових дій.

 При необхідності зі складу домогосподарства виключаються особи, які перебувають за кордоном не тільки 60 днів, а дні перебування за кордоном протягом воєнного стану та 2 місяці після припинення або скасування воєнного стану.

 У період воєнного стану громадянин втратив роботу, зареєстрований у Державній службі зайнятості як безробітний і йому призначено допомогу по безробіттю – до його середньомісячного сукупного доход враховується тільки розмір фактичної допомоги за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії.

ВАЖЛИВО для ВПО!!

Якщо житлові приміщення внаслідок збройної агресії росії залишились без централізованого теплопостачання або природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву, то в цьому випадку застосовуються соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання і розподілу електроенергії для індивідуального опалення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора