A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Вітання Сколівського міського голови з нагоди 625-ої річниці м.Сколе

Дата: 21.09.2022 09:00
Кількість переглядів: 441

Фото без опису625 років від першої письмової згадки, коли в 1397 році польський король Володислав II Ягайло надав братам Микові та Іванкові Волохам королівський привілей на володіння містом Сколе та довколишніми землями. Та історія нашого міста набагато глибша. Її коріння сягають ще  періоду Київської Русі, про що свідчать легенда про князя Святослава та чисельні результати археологічних досліджень. Ще з тих часів через Сколе  проходив один із торгівельних шляхів “на угри”, тому поселення постійно зазнавало нападів як зі сторони мадярських кочових племен на чолі з Арпадом так і монголо-татарських військ Батия. Саме події 1241 року, коли величезне  ординське військо розпочало штурм укріпленого перевалу поблизу Сколе, описав в своїй історичній повісті “Захар Беркут”  Іван Франко. Злетіли роки через століття, як стрімка вода в Опорі. З далекого 1397 року Сколе постало і міцно вкоренилося у серці Бойківщини.  Воно розширялося,  збільшувалося,  встановлювало свої писані і неписані порядки,  мало добрі і сумні віхи в житті,  великі і малі здобутки та досягнення,  які навічно вписала на своїх скрижалях історія.

Духовним виразником міського поселення в 1597 році постає славна у віках церква святої Параскеви, нині – великомученика Пантелеймона!

Цікавим є той факт,  що у 1690 році один із посадників міста, князь Олександр Заславський, забажав перейменувати Сколе на Александрію, на свою честь, та вперті бойки - сколівчани, проігнорували те бажання, не приймали нововведення і таки відстояли  історичну назву  Сколе.   Александрія залишилася лише на  стародавній мапі.

В 1772 році за часів правління  імператриці Марії Терезії містечко перейшло під владу Австрії.

Слави комерційно - привабливого, місто зажило за часів урядування графині Ізабелли Любомирської, завдяки якій до нас прибули сотні ремісників із різних європейських країн.  На Демні запрацювала доменна піч, у Коростові  - скляна гута. Саме на кінець XVIII  та ХIX століття припав період промислового розвитку Сколе та навколишніх поселень.

Так, в  1862 році збудовано перший паровий тартак, в 1864 році – найбільшу в Галичині сірникову фабрику, в період 1885-1887 років прокладено залізницю.

У 1886 році поряд з промисловими об’єктами серед мальовничих гір у всій своій красі постає парк та палац баронів Гредлів, збудований  у стилі необароко.

1891-1892 роках на місці дерев’яного костелу збудовано Костел Семи Скорбот Діви Марії.

У 1896 році освячено храм Різдва Пресвятої Богородиці

В цей період прокладено вузькоколійні дороги в горах, збудовано гідроелектростанцію,  шпиталь, школу, лісничівки по всій карпатській окрузі з телефонним зв’язком та пивницями.

У 1912 році місто Сколе стало повітовим центром.

Тоді ж розпочинається туристичний розквіт, створюються бальнеологічні, лещатарські  курорти, будуються санні траси, створюються футбольні команди, проводяться величні мисливські турніри, ярмарки, про що описується в газеті «Відомості Демнянські».

Свій неповторний слід у місті залишить Кароль Дудра, який за десятиліття подарує місту європейське обличчя!

Однак, вся інфрастуктура Сколього зазнала значних руйнувань внаслідок двох світових воєн.

Ідея національного відродження споконвіку була притаманна сколівчанам.

В Скольому окупантам протистоятиме Організація Українських Націоналістів на чолі зі Степаном Охримовичем, а згодом – з 1943 року Українська Повстанська армія під крилом генерала Романа Шухевича. Тут були криївки, схрони і навіть штаб УПА-Захід.   Військові підрозділи УПА нищили заклятих москалів аж до 60-тих років! 1250 наших героїв полягли в рідну землю за її Свободу, а тисячі мешканців – вивезені до Сибіру.

В 90-их роках  настав благословенний для України час -  дух волі, незалежності, свободи запалахкотів у наших серцях.

Більш ніж за рік до проголошення Акту Незалежності України -  17 травня 1990 року у Сколе піднято синьо-жовтий прапор!

 Дбаючи за історичну пам’ять народу, відкрито Пантеон Слави Борців за волю України на г. Альтана, встановлено пам’ятний монумент-усипальницю Князя Святослава, засновано музей «Сколівщина».

У місті розвивається інфраструктура, створюються комфортні умови для життя людей, навчання і розвитку дітей.

Проте, незалежність можлива лише тоді, коли є люди, готові за неї боротися. Сколівчани активно відстоювали демократичні цінності Помаранчевої Революції, Революції Гідності. Серед Героїв Небесної Сотні є і наш земляк – Олег Ушневич.

Усіх нас, у прагненні волі і свободи як і в 2014, так і в 2022 році, об’єднала війна! 24 лютого 2022 року назавжди увійде в історію України та болем закарбується в пам’яті поколінь.

За покликом серця мешканці громади стали на захист Батьківщини – хтось вступив до лав Збройних Сил України, хтось – до територіальної оборони, хтось – до добровольчих формувань. Сьогодні в лавах Сил оборони України несуть службу більш ніж 300 жителів громади.

Не сидів, склавши руки ніхто. Кожен на своєму фронті щоденно і невтомно здійснює підтримку держави, армії, оборони, допомагає фінансово, випікає, варить, шиє, ремонтує та ще багато чого іншого.

Спільними зусиллями жителів Сколівської громади, волонтерів та меценатів придбано та передано для потреб військових більше сорока автомобілів, десятки бронежилетів, тепловізорів, медикаменти та продукти харчування.

Не стояли осторонь й працівники установ, підприємств та організацій Сколівської міської ради. Щомісячно із заробітних плат вони перераховують кошти для підтримки ЗСУ. Станом на 1 вересня 2022 року, на зазначені цілі спрямовано більш ніж три мільйони гривень.

Окрім того, близько двох мільйонів гривень виділено з міського бюджету для фінансування заходів пов’язаних із виконанням Законів України «Про оборону», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про військовий обов’язок і військову службу», підвищення рівня безпеки та захисту населення.

В новітню історію міста назавжди будуть вписані імена полеглих сколівчан: Степана Габруся, Ярослава Русина, Романа Логвина.

Схиляємо голови на честь всіх, хто віддав своє життя за рідну землю! Ми віримо у Збройні Сили України, ми віримо у ПЕРЕМОГУ  та зробимо все для того, щоб вона настала якнайшвидше.

 Дякуємо Львівській обласні раді, Львівській обласній військовій адміністрації, Стрийській районній військовій адміністрації, Стрийській районній раді, депутатам Львівської обласної ради за підтримку у розвитку Сколього та всієї нашої  громади.

Дякуємо усім мешканцям громади,  які активно долучаються до підтримки нашої Держави в нелегкій боротьбі. Об’єднавши зусилля, синхронно працюючи, сумлінно виконуючи свій громадянський обов’язок ми досягнемо ПЕРЕМОГИ над ворогом.

СЛАВА УКРАЇНІ!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора