A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

ПРАВИЛА з техногенної безпеки, цивільного захисту та дій у надзвичайних ситуаціях

Дата: 06.09.2022 14:22
Кількість переглядів: 484

1. Загальні положення. 1.1. ПРАВИЛА розроблені згідно з нормами Кодексу цивільного захисту України, інших нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки (ЦЗ та ТБ).

1.2. Працівники підприємства повинні дотримувати загальних вимог законодавства України з ЦЗ та ТБ, інструкцій із охорони праці та цих Правил.

1.3. До системи заходів захисту від надзвичайних ситуацій (НС) входять:

· планування і здійснення необхідних заходів для захисту працівників та об’єктів господарювання;

· розроблення планів локалізації і ліквідації аварій на підприємстві;

· підтримання в готовності до застосування сил і засобів із запобігання виникненню та ліквідації наслідків НС;

· створення та підтримання матеріальних резервів для запобігання та ліквідації НС;

· забезпечення своєчасного оповіщення працівників про загрозу виникнення або при виникненні НС.

 

2. Дії в надзвичайних ситуаціях у зоні бойових дій або під час війни

 

2.1. Дії в надзвичайній ситуації або в зоні бойових дій

 

Зберігати спокій і концентрацію уваги.

 

Що робити після отримання сигналу «Увага всім!»

 

Якщо ви почули звуки сирен, переривчасті гудки підприємств або звуки гучномовця, що тривають протягом кількох хвилин, це означає попереджувальний сигнал «Увага всім!»

 

Увімкнути телевізор або радіо. Інформація передається офіційними каналами протягом п’яти хвилин після сигналу. Після повідомлення виконувати інструкції. Залишати теле- й радіоканали увімкненими — через них може надходити подальша інформація.

 

Варіанти дій після отримання повідомлення:

 

1. Залишатися вдома. При цьому пристосувати своє житло. Повідомити отриману інформацію сусідам.

 

2. Перейти до укриття або евакуюватися в інший район.

 

Перед виходом із будинку перекрити газо-, електро- й водопостачання, зачинити вікна та вентиляційні отвори. Взяти із собою індивідуальні засоби захисту дихання та найнеобхідніші речі. Йти до укриття або на збірний евакуаційний пункт. Допомагати тим, хто потребує допомоги.

 

2.1. Як підготуватися:

 

· дізнатися, де розташовані найближчі укриття, і перевірити стан підвального приміщення;

· перевірити наявність аварійного виходу;

· зробити запаси питної і технічної води, продуктів тривалого зберігання;

· перевірити наявність в аптечці засобів домедичної допомоги й продумати, які ліки можуть знадобитися протягом тривалого часу;

· підготувати засоби пожежогасіння;

· подбати про альтернативні засоби освітлення приміщення на випадок відключення енергопостачання (ліхтарики, свічки);

· підготувати засоби для приготування їжі в разі відсутності газу та електропостачання;

· зібрати найнеобхідніші речі та документи на випадок термінової евакуації або переходу до сховищ;

· подбати про справний стан приватного транспорту й запас палива для вчасної евакуації з небезпечного району;

· подумати про альтернативний обігрів оселі в холодну пору року на випадок відключення централізованого опалення.

 

2.2. Дії в зоні бойових дій або в надзвичайній ситуації за участю озброєних людей:

 

Не сповіщати про свої майбутні дії і плани малознайомим людям, а також знайомим із ненадійною репутацією.

Завжди носити із собою документ, що посвідчує особу. Гроші та документи тримати в різних місцях.

Тримати біля себе записи про групу крові (свою і близьких родичів) та інформацію про можливі проблеми зі здоров’ям, наприклад алергію на медичні препарати, хронічні захворювання.

Дізнатися, де розташовані сховища та укриття, найближчі до вашої оселі, роботи й місць, які ви часто відвідуєте.

Намагатися якнайменше перебувати поза житлом і роботою, зменшити кількість поїздок без важливої причини, уникати місць скупчення людей.

При виході з приміщень дотримувати правила правої руки й пропускати вперед тих, хто потребує допомоги, — це допоможе уникнути тисняви.

Не встрявати в суперечки з незнайомими людьми, щоб уникнути можливих провокацій.

У разі надходження інформації з офіційних каналів державних органів влади про можливу небезпеку передати її іншим людям: родичам, сусідам, колегам.

За появи озброєних людей, військової техніки, заворушень негайно залишити небезпечний район, якщо є змога.

Уникати колон техніки й не стояти біля військових машин, які рухаються.

Поінформувати органи правопорядку, місцеві органи, військових про людей, які здійснюють протиправні та провокативні дії.

У разі потрапляння в район обстрілу сховатися в найближчому сховищі або укритті та не виходити ще деякий час після закінчення обстрілу. Якщо таких сховищ поблизу немає, використовувати нерівності рельєфу, наприклад канави, окопи, вирви від вибухів.

У разі раптового обстрілу та відсутності поблизу сховищ лягти на землю головою в бік, протилежний до вибухів, і прикрити голову руками або речами.

Якщо поряд із вами поранено людину, надати першу допомогу й викликати швидку, представників ДСНС, органів правопорядку, за потреби — військових. Не намагатися надати допомогу пораненим, доки не завершився обстріл.

Якщо ви стали свідком поранення або смерті людей, а також протиправних дій, наприклад арешту, викрадення, побиття, повідомити Національній поліції за телефоном «102».

Яких дій уникати:

 

· наближатися до вікон, якщо почули постріли;

· спостерігати за ходом бойових дій, стояти чи перебігати під обстрілом;

· сперечатися з озброєними людьми, фотографувати й робити записи в їхній присутності;

· демонструвати зброю або предмети, схожі на неї;

· підбирати покинуту зброю і боєприпаси;

· торкатися вибухонебезпечних і підозрілих предметів, намагатися розібрати їх чи перенести в інше місце. Натомість негайно повідомити про їхнє розташування територіальним органам ДСНС і Національній поліції за телефоном «101» та «102»;

· носити армійську форму або камуфльований одяг. Ліпше носити одяг темних кольорів, що не привертає уваги. Уникати будь-яких символів, які можуть викликати неадекватну реакцію.

 

2.3. Дії під час обстрілу стрілецькою зброєю

 

Під час стрілянини найліпше сховатися в захищеному приміщенні, наприклад у ванній кімнаті або навіть у самій ванні. Якщо це неможливо, варто лягти, прикрившись предметами, які здатні захистити від уламків і куль.

Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, ліпше впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, навіть тротуар, заглиблення в землі або канава. Укриттям також може стати бетонна сміттєва урна або сходинки ґанку. Не ховатися за автомобілями або кіосками, які часто стають мішенями.

Згрупуватися, лягти в позу ембріона. Розвернутися ногами в бік стрілянини, прикривши голову руками та відкривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Чекати, доки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде протягом принаймні п’яти хвилин.

Якщо ваше житло перебуває в зоні регулярних збройних зіткнень, варто зміцнити вікна, наприклад клейкою плівкою, щоб уникнути розльоту уламків скла. Бажано закрити вікна, наприклад мішками з піском або масивними меблями.

 

2.4. Дії під час артобстрілів

 

Під час артилерійського, мінометного обстрілів або авіаційного нальоту не залишатися в під’їздах, під арками й на сходових клітках.

Небезпечно ховатися в підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій і під стінами будинків із легких конструкцій. Такі об’єкти неміцні, можна опинитися під завалом або травмуватися.

Якщо вогонь артилерії, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали вас на шляху, необхідно лягти на землю, де є виступ або хоча б у невелике заглиблення. Захист можуть надати бетонні конструкції, окрім тих, які можуть обвалитися або загорітися, траншеї, неглибокі підземні колодязі, широкі труби водостоку й канави.

Закривати долонями вуха та відкривати рот, щоб врятуватися від контузії чи від баротравми.

Не розбирати завали самостійно, чекайте фахівців із розмінування і представників аварійно-рятувальної служби.

 

2.5. Дії під час артилерійських обстрілів системами залпового вогню

 

Снаряд (ракету) можна помітити й зреагувати, залп реактивної установки добре видно. Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень — димні сліди ракет.

Організувати постійне спостереження, постійно тримати в полі зору будівлі й споруди, які розташовані поруч та які можливо використовувати як укриття. Після сигналу спостерігача є декілька секунд для того, щоб сховатися.

Ховатися в підвалі або в іншому заглибленому приміщенні. Вибирати місце в кутку між несучими стінами та недалеко від вікон і дверей, щоб миттєво залишити будинок у разі потрапляння снаряду.

 

Не виходити з укриття, не почекавши хоча б 10 хвилин після завершення обстрілу, адже після залпу зазвичай уточнюють результати стрільби й коригують вогонь або змінюють позиції.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора