Як працювати в спеку: поради експертів
Робота в умовах спеки спричиняє дискомфорт, виснажує і може нашкодити здоров’ю. Як запобігти шкідливій дії підвищеної температури на працівників та що робити, якщо уникнути перегрівання не вдалося. Комфортний мікроклімат на робочому місці — не забаганка працівника, а виробнича необхідність. Забезпечити його — обов’язок роботодавця. Цього вимагають: стаття 13 Закону про охорону праці; стаття 21 Кодексу законів про працю України; стаття 4 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII; ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень», затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42.
Робота в умовах підвищеної температури може спричиняти гостре перегрівання, порушення водно-сольового обміну, діяльності серцево-судинної і нервової систем. Щоб не нашкодити здоров’ю працівників, вживайте заходів безпеки на робочих місцях.
Заходи безпеки
З’ясуємо, як організувати безпечну й комфортну роботу в офісі, виробничих приміщеннях і на відкритих майданчиках в умовах спеки.
Робота в офісі
Оптимальні та допустимі показники мікроклімату для різних категорій робіт не однакові. З огляду на контраст температур у приміщенні й на вулиці ідеальна температура для офісних працівників — 23—25 °С.
Максимальна межа на постійних робочих місцях — 28 °С. За такої температури працівники можуть перебувати на робочих місцях повний робочий день, проте їхня працездатність знизиться.
Показники температури, вищі за 28 °С, — підстава для працівника припинити роботу. Поліпшити мікроклімат приміщення допоможуть кондиціонер, зволожувач повітря, жалюзі тощо. Але якщо температура все одно залишається високою, можете скоригувати години роботи й відпочинку:
- раніше розпочинати робочий день, якщо працівник може працювати за гнучким графіком;
- збільшити кількість технологічних перерв;
- зменшити тривалість робочих змін;
- збільшити обідню перерву;
- оголосити простій у зв’язку з виробничою ситуацією, небезпечною для життя чи здоров’я працівників.
Щоб полегшити роботу в спеку, порадьте працівникам:
- носити одяг із натуральних тканин;
- намагатися зробити найважливіші справи в першій половині дня;
- випивати кожні пів години склянку води, відмовитися від кави та чаю.
Робота у виробничих приміщеннях і на відкритих майданчиках
Щоб запобігти шкідливій дії підвищеної температури на працівників, за можливості:
- змініть порядок робочого дня і перенесіть години роботи на ранок або вечір. Тривалість робочих змін зменште, а обідньої перерви — збільште;
- забезпечте працівників засобами індивідуального й колективного захисту — теплоізолювальним спецодягом, системами вентиляції і кондиціювання повітря;
- улаштуйте ємності з прохолодною водою або душ;
- забезпечте працівників мінералізованою водою з розрахунку до 3,0 л на зміну;
- проведіть позапланові інструктажі щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання домедичної допомоги в разі перегрівання.
Температуру повітря на відкритих просторах, за якої не можна проводити роботи без додаткових засобів теплозахисту, наведено в Таблиці.
Показники температури, за яких не можна проводити роботи
№ |
Назва робіт |
Температура, за якої не можна проводити роботи |
Нормативне посилання |
1 |
Робота на висоті |
+35 °С |
п. 1.16 НПАОП 0.00-1.15-07 |
2 |
Робота в замкнутому просторі |
+40 °С |
п. 13.1.6 ДБН А.3.2-2-2009; |
3 |
Експлуатація газових балонів |
+45 °С |
п. 9.92 ДБН В.2.5-20:2018 |
4 |
Робота з виробничим обладнанням (доступні до доторкування поверхні машин) |
+43—60 °С |
п. 4.2.3 ДСТУ EN 563-2001 |
Якщо працівники виконують роботу на відкритих місцевостях і за температури повітря понад 35 ºС, то безперервна робота має тривати не довше ніж 15—20 хв із подальшим відпочинком не менше ніж 10—12 хв у охолоджуваних приміщеннях. Температура в охолоджуваних приміщеннях, де працівники проводитимуть перерву, має бути не нижче ніж 24—25 °C. Це допоможе запобігти негативному впливу раптового перепаду температур.
Робота за температури повітря понад 37 ºС є роботою у небезпечних, або ж екстремальних, умовах. За цієї температури проводити роботи на відкритому повітрі не рекомендовано.
Особливого контролю потребують газонебезпечні роботи та роботи в замкнутих просторах — люках, лазах, відстійниках тощо. Під час цих робіт у робочу зону можуть виділятися вибухонебезпечні чи шкідливі пари, гази, інші речовини, здатні спричиняти вибух чи загоряння.
Забезпечте працівників:
- засобами індивідуального захисту;
- контрольно-вимірювальними приладами;
- сигналізаторами шкідливих і небезпечних чинників навколишнього середовища — лампами ЛБВК, газоаналізаторами;
- протигазами ПШ-1, ПШ-2;
- питною водою.
За можливості обмежте виконання робіт підвищеної небезпеки, зокрема робіт на висоті.
Проконтролюйте стан медичної аптечки на робочих місцях і проведення медоглядів на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки або експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки.
У спекотну погоду особливо важко працювати на відкритому повітрі, під сонцем. А якщо за правилами безпеки працівники працюють у спецодязі, то перегрівання організму майже не уникнути.
Домедична допомога при перегріванні
Перегрівання виникає внаслідок розладу терморегуляції організму за тривалого впливу на нього високої температури зовнішнього середовища. Воно може статися як на відкритому повітрі, так і у виробничих приміщеннях. Ризик збільшується під час фізичної роботи, особливо якщо працівники працюють в одязі із синтетичних волокон, що перешкоджає випаровуванню поту. До розладу терморегуляції призводить і те, що в спекотну погоду людина мало вживає рідини.
Коли надаватимете домедичну допомогу при перегріванні, дійте в такій послідовності:
1. Перенесіть потерпілого в прохолодне місце, покладіть його на спину, підніміть трохи ноги. Розстібніть або зніміть із нього одяг.
2. Якщо в потерпілого нудота та блювання, поверніть його на лівий бік, щоб блювотні маси не потрапили в дихальні шляхи.
3. Якщо потерпілий у свідомості, дайте йому випити холодний міцний чай або холодну підсолену воду — 1/2 чайної ложки солі на 0,5 л води. Можна дати понюхати змочену нашатирним спиртом вату.
4. Щоб збільшити тепловіддачу, змочіть голову потерпілого водою або покладіть на неї змочений холодною водою рушник. Зробіть холодні компреси на лоб, тім’яну ділянку, потилицю, на пахові, підключичні, підколінні, пахвові ділянки. Також можна зробити вологе обгортання або протерти тіло потерпілого шматочком льоду, облити його прохолодною водою.
5. У тяжких випадках одразу зверніть увагу на характер дихання потерпілого. Перевірте, чи не порушена в нього прохідність дихальних шляхів. Якщо язик запав, а в роті є блювотні маси, поверніть голову потерпілого на бік і очистіть порожнину рота за допомогою бинта або носової хустинки, накрученої на палець.
6. Якщо дихання слабке або його взагалі немає, терміново почніть робити штучне дихання методом «рот у рот» до появи самостійного глибокого дихання. Якщо дихання слабке, пульс не відчувається, а зіниці розширені й не реагують на світло, проведіть увесь комплекс серцево-легеневої реанімації — штучне дихання і непрямий масаж серця.
7. Контролюйте стан потерпілого, доки не приїдуть медичні працівники.
Що їсти й пити в спеку
Споживайте більше овочів, зелені, ягід, фруктів, кисломолочних продуктів. Добре рятують від спеки мочені яблука, квашені овочі та малосольні огірки. Не вживайте висококалорійних продуктів. Уникайте їжі, яка швидко псується.
Пийте кип’ячену воду з лимоном, компоти, фруктово-ягідні морси, зелений чай. Не споживайте занадто охолоджених напоїв. Ліпше не пийте солодких газованих напоїв, пакетованих соків. Не зловживайте насиченим чаєм і кавою.
Зазвичай дієтологи рекомендують випивати 1—1,5 л рідини на день, але в спеку збільшіть цю норму. Пийте невеликими порціями, але регулярно.
Підготував страховий експерт
з охорони праці сектору страхових
випадків Стрийського відділення
УВД ФССУ у Львівській області
Височанський М.М.