A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Увага! Борщівник

Дата: 27.05.2022 12:19
Кількість переглядів: 317

В останні роки у Львівській області набула значного поширення небезпечна рослина – борщівник Сосновського, або як говорить її родова назва – трава Геракла. Особини борщівника подекуди можуть сягати висотою 5 метрів, фактично утворюючи непролазні «джунглі» з двохметрових листків і гігантських стебел. Нерідко вона утворює загрозливі зарості на берегах річок і потічків, узбіччях доріг, сміттєзвалищах. Росте навіть у населених пунктах.
Небезпека борщівника Сосновського для здоров’я людини пов’язана із наявністю фотоактивних речовин, що під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання надають йому токсичних властивостей. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Борщівник також є і дихальним алергеном. Він має сильний запах, який відчувається вже за п’ять метрів від рослини. Оскільки рослина є доволі агресивною та завдає значної шкоди здоров’ю людини та біорізноманіттю, є обов’язковим проведення комплексу заходів щодо її знищення.
Боротися з цією небезпечною рослиною доволі складно. Найбільш доступним методом боротьби є викошування рослин. Це необхідно проводити у кілька прийомів, починаючи з весни, оскільки рослини активно відростають від кореневої системи і відновлюються проростанням насіння.  Систематичне скошування не дасть рослині змогу зацвісти і утворити насіння. Більш результативною буде боротьба, якщо після скошування відсікти лопатою товсті корені на глибину 8-12 см. Це забезпечить повне знищення рослин. Навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати, тому після скошування їх доцільно спалювати
Не бажано скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не дасть потрібного ефекту, а також допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.
Закликаємо всіх небайдужих стати на шлях боротьби з цим високоінвазійним видом-окупантом – борщівником Сосновського, використовуючи безпечні методи боротьби.
 
Джерело: НПП "Сколіські Бескиди"

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора