A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

УВАГА! Важлива інформація

Дата: 19.01.2022 09:36
Кількість переглядів: 429

Фото без описуПослідовність дій для реєстрації програмного РР. Для того щоб зареєструвати програмний РРО суб’єкту господарювання, необхідно перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись програмний РРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України (повідомлення за ф. № 20-ОПП).

Реєстрація програмного РРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення програмного РРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий програмний РРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для програмного РРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261).

Чи необхідно реєструвати КОРО на ПРРО? Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

Чи зобов’язані СГ щоденно створювати (друкувати) на РРО та/або ПРРО фіскальні звітні чеки та забезпечувати їх зберігання? Відповідно до п. 9 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі реєстраторами розрахункових операцій (далі – РРО) (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або програмними РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Читайте нас у соцмережах:

Instagram – ГУ ДПС у Львівській області (tax_service_lviv)

Telegram – ДПС у Львівській області (https://t.me/tax_service_Lviv)

Facebook: https://www.facebook.com/tax.lviv

YouTube – ДПС у Львівській області

(https://www.youtube.com/channel/ ДПС у Львівській області )

Cубсайт Територіальних органів ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/

Необхідність застосування РРО. РРО необхідно застосовувати при розрахунках:

• Готівкою

• Через POS-термінали із застосуванням ЄПЗ*

• Через ПТКС** небанківської установи (готівка та ЕПЗ)

• У дистанційній торгівлі з використанням реквізитів ЕПЗ, у тому числі розрахункові операції через системи LigPay, Portmone, iPay, Приват-24, Монобанк, Ощад24/7

*ЕПЗ – електронний платіжний засіб

**ПТКС – програмно-технічний комплекс самообслуговування.

Щорічна деклараційна кампанія доходів громадян. З 1 січня 2022 року розпочалась щорічна кампанія декларування доходів громадян, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи.

Граничні строки подання декларації:

- для підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року, - до 09 лютого 2022року;
- для громадян, які зобов’язані згідно з Податковим кодексом подати  декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня 2022 року;

- для громадян, які мають право на податкову знижку – до  31.12.2022 року.

На офіційному вебпорталі ДПС  в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» створено електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи» - цей сервіс дає змогу заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для отримання податкової знижки.

Детальну інформацію з питань декларування можна отримати на субсайті ГУ ДПС у Львівській області , а також в Центрі обслуговування платників ДПІ за місцем реєстрації платника.

Що потрібно знати про право на податкову знижку. Cколівська ДПС у Львівській області нагадує, що відповідно до норм чинного законодавства, платник податку може включити до податкової знижки фактично здійснені ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів позашкільної освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Щоб скористатися правом на податкову знижку, платник податку має подати до контролюючих органів декларацію про майновий стан і доходи, а також відповідні підтверджуючі документами понесених витрат. Зокрема, це копія договору, що ідентифікує заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника) та/або юридична чи фізична особа, яка здійснює оплату.

Зверніть увагу, що у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Виходячи з цього, декларант не може скористатися правом на податкову знижку у разі відсутності договору з навчальним закладом.

Щодо узагальнюючої податкової консультації з питань обліку об’єктів оподаткування. Міністерством фінансів України наказом від 12.01.2022 № 7 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань обліку платників податків.

Узагальнююча податкова консультація містить відповіді на окремі запитання платників податків з урахуванням особливостей їх діяльності, які пов’язані з реєстрацією та обліком об’єктів оподаткування, об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, та поданням повідомлення за формою № 20-ОПП.

Узагальнюючу податкову консультацію розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/uzagalnyuyuchi-podatkovi-konsultatsii/77072.html.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора