A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Інформуй вчасно: норми та відповідальність

Дата: 06.10.2021 14:11
Кількість переглядів: 815

Фото без описуВідповідно до Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, профзахворювань і аварій на виробництві (далі — Порядок затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337), у разі настання нещасного випадку роботодавець зобов'язаний передати відповідне повідомлення у робочий орган Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — Фонд) за місцем його знаходження:

  • протягом двох годин за допомогою засобів зв'язку;
  • та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2.

У разі групового нещасного випадку, нещасного випадку зі смертель­ним чи важким наслідком, смерті внаслідок погіршення стану здоров'я або зникнення працівника під час виконання трудових обов'язків, робо­тодавець зобов'язаний направити відповідне повідомлення:

  • протягом двох годин за допомогою засобів зв'язку;
  • та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2.

Ця норма Порядку продиктована не лише необхідністю вирішення робочим органом Фонду питання про виділення необхідних для здійс­нення медичної реабілітації потерпілого коштів, а й для своєчасного прибуття на місце події страхового експерта з охорони праці. Адже в разі настання нещасного випадку з важким чи смертельним наслід­ком зазначений посадовець бере участь у проведенні його розслідуван­ня, зокрема й спеціального. А отже, страховий експерт повинен мати змогу ознайомитися з такою обстановкою на робочому місці, яка була на момент настання трагедії, внести свої пропозиції щодо заходів з недопущення подібної ситуації в майбутньому тощо.

За несвоєчасне інформування робочого органу про нещасний ви­падок на виробництві та професійне захворювання страховий експерт з охорони праці Фонду має право складати протоколи про адміністра­тивні правопорушення на посадових осіб, які його допустили. Це право надає йому ст. 23 Закону України про охорону праці та ст. 165-4 Кодексу України про адміністративні порушення (далі — Кодекс).

Оскільки далеко не всі роботодавці та фахівці з охорони праці ма­ють під рукою нормативно-правові акти, які регулюють усі ці питання, не зайвим буде навести текст відповідної статті Кодексу.

Стаття 165-4. Порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

 

Підготував страховий експерт

з охорони праці сектору страхових

випадків Стрийського відділення

УВД  ФССУ у Львівській області

Височанський М.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора