A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Розпочинаються заходи з проведення за допомогою авіації осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2021 році

Дата: 27.08.2021 11:16
Кількість переглядів: 1130

Фото без опису

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей. Хвороба уражає центральну нервову систему з ознаками поліоенцефаломіеліту, супроводжується паралічами і без профілактики  завжди закінчується смертю.  Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та безпритульні тварини, однак, основним джерелом вірусу сказу є руда лисиця.

            Напружена епізоотична ситуація в Україні та зокрема у Львівській області щодо сказу потребує дієвих заходів з профілактики і боротьби з даним захворюванням. Досвід країн Європейського Союзу переконливий – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону серед диких м’ясоїдних тварин. Науковцями розроблено ефективні вакцини та опрацьовані методики вакцинації, які дають змогу охопити наявне поголів’я диких тварин та досягти бажаних результатів.

Вакцина для пероральної імунізації проти сказу:

  • створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні;
  • не викликає захворювання у молодих тварин;
  • не виділяє вакцинний вірус зі слиною;
  • безпечна для інших видів тварин;
  • безпечна для людини і природного середовища;
  • стабільна в польових умовах.

            На виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні на 2021 рік, погодженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 29.01.2021 за № 1, та наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 06.08.2021 за № 532, Сколівське управління Держпродспоживслужби у Львівській області інформує, що з вересня місяця 2021 року буде проводитися пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Вакцинацією буде охоплено територію 17,3 тис. км2. Дану вакцину розповсюджуватимуть за допомогою авіації.

            Розповсюдження вакцини із залученням авіатранспорту є найбільш економічним з усіх систем розподілу, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси). З метою фіксування точної локалізації розподілу принад використовують прилади з GPS.

.

            Мінімальна щільність принад складає 25 доз/кв.км.

            Розповсюдження пероральної вакцини не проводиться над територіями, які підпадають під заборону польотів літаків – населеними пунктами, болотами, водоймищами, авто- й залізничними шляхами та місцями проведення польових робіт.

            Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

            Шановні мешканці Сколівщини, коли Ви побачите літак, який розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку, не варто хвилюватись – це здійснюється процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин.

            Наполегливо звертаємось до мешканців з проханням із порозумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати до рук, а залишати привабливими для тварин.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

            Своєчасне щеплення Вашої тварини проти сказу врятує Вас та Вашого улюбленця від небезпечного захворювання.

Сколівське Управління Держпродспоживслужби !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора