A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Кишкові інфекції

Дата: 06.08.2021 09:48
Кількість переглядів: 1321

Гострі кишкові інфекції об’єднують хвороби, провідним симптомом для яких є діарея (розлад шлунку). Найчастіше збудниками кишкових інфекцій є: сальмонели, шигели, стафілококи та інші патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми. Порівняно часто кишкові інфекції викликають: ротавіруси, ентеровіруси, аденовіруси та інші збудники. Всі вони виводяться з організму зі вмістом кишківника, тривалий час зберігають свою життєздатність на різних об’єктах зовнішнього середовища, а при попаданні через рот в організм здорової людини викликають у нього ті чи інші розлади здоров’я з першочерговим ураженням органів травного тракту.

  Основний механізм зараження – аліментарний (через рот), який реалізується харчовим, водним і контактно-побутовим шляхами передачі.

 При більшості кишкових інфекцій імунітет, набутий в результаті захворювання, згасає порівняно швидко – через кілька місяців або років.

    Захворюваність гострими кишковими інфекціями реєструється протягом усього року, але частіше влітку і на початку осені. Це пояснюється тим, що в теплий період мікроорганізми активно розмножуються у воді і харчових продуктах, що зберігаються без холодильника; збільшується споживання свіжих овочів, фруктів і ягід, які часто забувають помити; може використовуватися в якості питної будь-яка вода; ширяться міграційні процеси серед населення і т. д.

    Зростанню захворюваності сприяє і уклад життя людей (виїзд дітей в піонерські табори, на дачі, туризм, подорожі та поїздки за місто), коли часом неправильна організація харчування і водопостачання ускладнює дотримання заходів профілактики цих хвороб. Не останнє місце у зростанні захворюваності кишковими інфекціями в теплу пору року належить і мухам. Вони перелітають з нечистот, що містять хвороботворні мікроорганізми, на їжу і забруднюють її.

    На жаль, значна частина гострих кишкових інфекцій залишається невідома лікарям. Хворі соромляться діагнозів «дизентерія», «черевний тиф», «сальмонельоз», оскільки за гострими кишковими інфекціями закріпилася репутація хвороби брудних рук. З цієї причини тільки кожен четвертий або п’ятий хворий звертається до лікаря, інші лікуються вдома, а в подальшому можуть слугувати джерелом інфекції для оточуючих.

    Провідна роль у профілактиці кишкових інфекцій належить санітарній культурі населення, його обізнаності та правильної орієнтації в організації профілактичних і протиепідемічних заходів.

    Протягом багатьох століть людський організм удосконалював захисні механізми від збудників інфекційних хвороб, у тому числі і гострих кишкових інфекцій. Агресивні мікроби, у свою чергу, пристосовувалися до життя в організмі і поза ним. В результаті цього процесу зараз все частіше і частіше зустрічаються збудники дизентерії, сальмонельозу та інших кишкових інфекцій, що відрізняються рядом нових властивостей, головні з яких – стійкість до антибіотиків і сульфаніламідних препаратів і тривала виживаність поза організмом людини.

    Глибоке і всебічне вивчення законів поширення гострих кишкових інфекцій у людському суспільстві дозволило уточнити деякі сучасні погляди на їх профілактику. Весь комплекс заходів боротьби з ними базується на припиненні передачі інфекції від хворої людини до здорової або хоча б на зниженні її інтенсивності. Адже на санітарно-епідеміологічній основі провідною ланкою є дотримання правил особистої та загальної гігієни.

    Провідне місце у профілактиці кишковий інфекцій  мають санітарно-гігієнічні заходи. Дуже важливо правильно організувати водопостачання, а також унеможливити інфікування продуктів харчування, суворе дотримання правил транспортування, зберігання і приготування страв, дотримання температурного режиму їжі і зберігання готових страв!

     Досить часто зараження відбувається під час урочистостей, що відзначаються у домашніх умовах. Це буває, якщо приготовані страви довго зберігаються без охолодження, а при їх виготовленні не був досягнутий необхідний температурний режим, при якому гинуть хвороботворні мікроби. У таких випадках захворюваність носить груповий характер.

   Хвороботворні мікроби передаються від людини до людини. Збудники потрапляють на предмети зовнішнього середовища найрізноманітнішими шляхами. Так, руки неохайної людини можуть забруднюватися, а потім інфікувати руки здорової людини, наприклад, при дотику до дверних ручок в туалетних кімнатах, при пранні білизни хворого і т.д. Інфекція безпосередньо з рук може потрапляти в рот, на посуд та інші предмети побуту, на продукти харчування переносяться руками, мухами, потрапляють з посуду і обладнання через воду. Причиною забруднення овочів, ягід, фруктів іноді виявляються стічні води і вміст вбиралень, що використовується як добриво без знезараження. Надзвичайно небезпечне потрапляння мікробів в такі харчові продукти, де вони можуть інтенсивно розмножуватися (молоко і молочні продукти, страви, що вживаються без термічної обробки, і т. д.).

    Люди з інфекційними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, тонзилітами та гнійничковими захворювання шкіри, не повинні займатися приготуванням їжі в їдальнях, ресторанах, кафе, так як можуть стати джерелом інфікування продуктів.

При появі перших ознак гострих кишкових інфекцій необхідно відразу звернутися за медичною допомогою, самолікуванням займатися ні в якому разі не можна!

  По-перше, тільки лікар може правильно призначити лікування і визначити необхідні заходи профілактики хвороби для осіб, що контактують з хворим.      

  По-друге, осіб, хворих на туберкульоз легенів і стертими формами кишкових захворювань, необхідно виявляти та ізольовувати, щоб вони не поширювали хвороботворні мікроби і віруси.

  По-третє, самолікування небезпечне для самого хворого, оскільки внаслідок несвоєчасного, неправильного лікування розвиваються хронічні форми хвороби, які завдають великої шкоди організму.

Для профілактики кишкових інфекцій дуже важливо пам’ятати і, головне, виконувати: правила зберігання харчових продуктів, які швидко псуються; суворо дотримуватися правил особистої гігієни (чистота рук, миття овочів і фруктів перед прийомом їжі), підбір продуктів харчування слід проводити з урахуванням термінів їх зберігання.

Сколівське управління Держпродспоживслужби наголошує: Хворобу легше попередити аніж лікувати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора