A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Як утилізувати в офісі маски і рукавички?

Дата: 27.07.2021 18:39
Кількість переглядів: 1174

Фото без описуДотримуйте нових протоколів утилізації засобів індивідуального захисту, щоб запобігти поширенню COVID-19. Це важливо, оскільки збудник може існувати годинами або навіть днями на різних поверхнях.  Носити засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) у місцях скупчення людей у період пандемії стало новою нормою в більшості країн світу. Так намагаємося захистити себе та інших від COVID-19. Маски й рукавички — фізична перешкода для поширення інфекції, оскільки вірус передається повітряно-крапельним та контактним шляхами. Також психологічно складніше в цих засобах захисту торкнутися руками обличчя.

Які маски носити? Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує використовувати медичні маски медпрацівникам, уразливим групам населення та особам із симптомами захворювання на COVID-19. Усі інші люди можуть користуватися немедичними масками.  Немедичні маски виготовляють щонайменше із трьох шарів тканини. ВООЗ рекомендує використовувати для немедичних масок бавовну — матеріал, який має найвищу фільтраційну ефективність.

Скільки можна носити медичні маски та респіратори? Медичні маски розраховані на одне застосування. Носити таку маску можна не більше двох годин.  Респіратори, рекомендовані для медичного застосування, також річ одноразова. Є сенс застосовувати їх в умовах високого вірусного навантаження, тобто якщо контактуєте із хворими. Респіратори класу захисту FFP2 і FFP3 медичні працівники можуть використовувати протягом робочої зміни до 24 годин.

Як знімати і викидати маску чи респіратор? Європейський центр контролю захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control, далі — ECDC) розробив докладну інструкцію, як правильно знімати використані маски та респіратори. Зніміть маску та згорніть зовнішнім боком усередину. Потім помістіть маску в целофановий пакет і зав’яжіть його. Це необхідно, щоб уникнути можливого зараження контейнера, в який викинете пакунок. Після того, як викинули маску, ретельно продезінфікуйте руки.

Як доглядати за тканинними масками? Тканинну маску носіть теж до двох годин або менше, якщо маска намокла. Потім зніміть її чистими руками так само обережно, що й одноразову маску. Згорніть зовнішнім боком усередину й покладіть у герметичний пакет. Після використання виперіть її за температури 60 °C або замочіть в окропі. Попрасуйте маску або обробіть парогенератором. Зрештою маска знову готова для використання.

Як використовувати й утилізувати рукавички? МОЗ рекомендує носити рукавички у громадському транспорті й у магазинах. Лікарі радять одноразові рукавички, виготовлені з нітрилу або тканини. Якщо використовуєте рукавички з нітрилу, регулярно протирайте руки антисептиком.  Шкіряні або латексні рукавички не підходять для захисту від патогенних мікроорганізмів, оскільки зроблені з матеріалу, що не витримає оброблення дезінфектором.  Одноразові рукавички використовуйте не більше двох годин, а тканинні можете носити весь день, але спеціалісти рекомендують змінювати рукавички після кожного перебування в транспорті чи магазині.

Ніколи не викидайте рукавички на землю!

Обов’язково помийте руки після того, як зняли рукавички.

Тканинні рукавички після використання обробіть милом, не знімаючи з рук, а потім виперіть за температури не нижче ніж 60 °C.

Як утилізувати медичні відходи? Якщо рукавички та маски використовували при контакті із хворими на COVID-19 або ними користувалися хворі на COVID-19, то їх прирівнюють до медичних відходів. Правила утилізації таких матеріалів інші. Медичні відходи за вимогами ВООЗ мають утилізувати спалюванням.  У термічному утилізаторі небезпечне сміття спалюється у два етапи: на першому етапі піч нагрівається до 700 °C, на другому етапі — до 1200 °C. Гази, які утворилися в результаті горіння, проходять систему доочищення, що робить весь процес екологічно безпечним.

Якщо не маєте змоги обробити використані ЗІЗ окропом або дезінфектором, то зберігайте їх в окремому пакунку 72 години. Тільки після цього пакунок викидайте у смітник.

Фахівці радять не викидати використані ЗІЗ у контейнер, оскільки на них можуть зберігатися частинки коронавірусу. Утилізуйте їх у закритому вигляді — у герметично закритому пакеті.

Мийте руки, використовуйте тканинні маски, бережіть себе, своїх близьких і природу!

 Підготував страховий експерт

з охорони праці сектору страхових

випадків Стрийського відділення

УВД  ФССУ у Львівській області

Височанський М.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора