A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Ботулізм і гриби

Дата: 16.06.2021 12:39
Кількість переглядів: 767

Фото без описуНе можна закупорювати грибні консерви металевими кришками. На жаль, більшість господинь не дотримуються цього правила. Тим часом банки слід закривати пергаментним папером або щільними капроновими кришками. Дуже небезпечні рецепти, в яких гриби заливають гарячим маринадом без кип'ятіння. В цьому випадку консерви повинні простояти в холодильнику не менше 10 днів і вжити в їжу їх потрібно якомога раніше. Щоб знизити ймовірність розвитку ботулізму в маринованих грибах перед консервуванням їх відварюють протягом 30 хвилин.

Ознаки ботулізму в консервованих грибах. Основна небезпека полягає в тому, що зовні продукт може виглядати цілком необразливо. Гриби приємні на смак, не змінюють колір і запах, проте, мікроскопічні кількості токсину вже можуть перебувати всередині банки. При цьому якщо продукт вживають кілька людей, є ймовірність, що захворіють НЕ всі, а один або двоє – ті, кому попався токсин. Ось характерні ознаки ботулізму в консервованих грибах:

  • бомбаж банки
  • здуття кришки;
  • помутніння вмісту.

Профілактика

Токсин досить стійкий і може зберігатися в консервах роками, навіть якщо бактерія вже давно загинула. На нього не впливають сіль, цукор, оцет і спеції. Тому способу, як знищити ботулізм в грибах, не існує. Всі підозрілі банки, а також консерви терміном зберігання понад одного року 

Сколівське  управління

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора