Ботулізм і гриби
Не можна закупорювати грибні консерви металевими кришками. На жаль, більшість господинь не дотримуються цього правила. Тим часом банки слід закривати пергаментним папером або щільними капроновими кришками. Дуже небезпечні рецепти, в яких гриби заливають гарячим маринадом без кип'ятіння. В цьому випадку консерви повинні простояти в холодильнику не менше 10 днів і вжити в їжу їх потрібно якомога раніше. Щоб знизити ймовірність розвитку ботулізму в маринованих грибах перед консервуванням їх відварюють протягом 30 хвилин.
Ознаки ботулізму в консервованих грибах. Основна небезпека полягає в тому, що зовні продукт може виглядати цілком необразливо. Гриби приємні на смак, не змінюють колір і запах, проте, мікроскопічні кількості токсину вже можуть перебувати всередині банки. При цьому якщо продукт вживають кілька людей, є ймовірність, що захворіють НЕ всі, а один або двоє – ті, кому попався токсин. Ось характерні ознаки ботулізму в консервованих грибах:
- бомбаж банки
- здуття кришки;
- помутніння вмісту.
Профілактика
Токсин досить стійкий і може зберігатися в консервах роками, навіть якщо бактерія вже давно загинула. На нього не впливають сіль, цукор, оцет і спеції. Тому способу, як знищити ботулізм в грибах, не існує. Всі підозрілі банки, а також консерви терміном зберігання понад одного року
Сколівське управління
ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області