A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Фольклорний колектив «Витоки»

Дата: 28.04.2021 12:15
Кількість переглядів: 558

Фото без описуФольклорний колектив «Витоки» створений у 1980 році з ініціативи Савуляк Мирослави Іванівни – завідуючої народним домом с.Сопіт. Місцеві звичаї та обряди, що стали основою діючого репертуару колективу, керівник записувала від старожилів села: Колосовської Ганни, Дробчак Марії, Бренич Івана та Федора, Цундер Марії, Павлишин Мирослави. Багато нащадків цих людей є учасниками фольклорного колективу і на цей час. "Витоки" постійно поповнювались новими аматорами, старші приводили своїх дітей, онуків, правнуків... Приєднювались люди різних професій та вікових категорій (від 15 до 70 років).

Репертуар колективурізноманітний : «Старий Рік минає, Новий наступає», «Ой, радуйся земле...» , «Ой, хто, хто Миколая любить...», «Бойківські вечорниці», весільний обряд «Різання барвінку», «Обжинки», «На призьбі», звичаї, обряди, пісні, легенди Бойківського краю.

Фольклорний колектив «Витоки» є окрасою не тільки масових заходів в рідному селі, а й часто виступав на районній та обласній сценах, брав участь в обласному фольклорному святі «З народної криниці», "Ой, радуйся, земле", телепрограмі «Сонячні кларнети», Всесвітніх Бойківських фестинах в м.Турка , у творчих звітах cамодіяльних колективів Сколівщини, часто є учасником щорічного фестивалю української Cередньовічної культури «Ту Cтань! » в с.Урич.

За вагомий внесок у розвиток української національної культури, відродження українських звичаїв, обрядів фольклорний колектив «Витоки» нагороджений грамотами, дипломами та подяками. А в 2011 році йому було присвоєно звання "Народний".

В 2017 році керівником колективу стала його багаторічна  активна учасниця Надія Шаламага. На даний час "Витоки" налічують 22 учасники і продовжують плідно працювати для збереження та популяризації бойківської культури.

Керівник колективу – Надія Шаламага, тел.0968480202, завідувач Народного дому Мар'яна Савуляк - тел. 0684291230.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора