A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Народний ансамбль пісні і танцю «Бойківщина»

Дата: 28.04.2021 14:52
Кількість переглядів: 716

Фото без описуНародний ансамбль пісні і танцю «Бойківщина» створений в 1960 році. Першим художнім керівником був талановитий сколівчанин Іван Яремко. З 1963 по 1973 рік  ансамбль пісні і танцю очолював Степан Петриканин. За цей період «Бойківщина» брала активну участь у районних, обласних та республіканських конкурсах, фестивалях, святах, виступах на радіо і телебаченні. За вагомий внесок у розвиток самодіяльної творчості, пропаганду народного мистецтва в 1969 році ансамблю присвоєно почесне звання – «Народний», а в 1974 році відома на той час фірма грамзапису «Мелодія» випустила платівку «Співає Бойківщина».

З 1975 року естафету керівництва «Бойківщиною» переймає професійний диригент Іван Крушельницький. Цей період оновлення і творчого злету народного ансамблю.

В 1977 році «Бойківщина» презентувала своє самобутнє мистецтво за кордоном – на святі польської газети «Noviny».

В 1984 році сердечно приймали бойківчан в Молдовії.

Яскравою сторінкою в історії «Бойківщини» є 1989 рік. Тепло приймали колектив у музеї архітектури і побуту в Києві, та під час виступу на могилі Тараса Шевченка в Каневі.

В 1991-92 рр. на запрошення дирекції Будинку культури польського міста Устріки Дольні бойківчани презентували своє самобутнє мистецтво, виступаючи з концертами перед українською діаспорою в Польщі.

В 1993 році з нагоди відкриття хати–музею Тараса Шевченка, «Бойківщина» брав  участь у Всеукраїнському святі «В своїй хаті -  своя правда, і сила, і воля…» в с. Моринці Звенигородського району, що на Черкащині.

В 1995 році ансамбль знайомить зі своєю творчістю мешканців Валківщини, що на Харківщині.

Навесні 2000 року «Бойківщина» з честю виступила в творчому звіті Львівщини в Національному палаці «Україна».

В 2017 році нове життя в колектив влила молодий керівник Ірина Когут.

Колектив і надалі залишається візитівкою Сколівщини. Без нього не відбувається жоден важливий та високопрофесійний захід, фестиваль, конкурс на теренах Львівщини.

Керівник колективу – Когут Ірина Адамівна, тел.0993617292.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора