Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

В Історико-краєзнавчому музеї «Сколівщина» у четвер відкриває роботу виставка великодніх писанок різних народів та етноспільнот «Художній писачок»

Дата: 27.04.2021 16:40
Кількість переглядів: 928

Фото без описуВиставка  триватиме, як відгомін конкурсу «Котилася писанка Стрийщиною» в рамках проєкту «Традиції_що_об'єднують!» під егідою Сколівської міської ради, спільно з відділом культури, туризму та промоцій Сколівської міської ради, Сколівським міським Народним домом «Бескид», Сколівською центральною бібліотекою, Сколівським БДЮТ, польською громадою Стрийщини зокрема, ГО Культурно-просвітницького центру ім. Корнелія Макушинського, польської громади м.Стрия» та «Центру Просвітництва Ініціативи Підприємництва ім. Миколая Рея, польської громади Львівщини». На виставці також демонструватимуться унікальні роботи художниць-майстринь - Лідії Ортинської з м. Сколе та Олександри Цуняк з Турки.

Запрошуємо громадськість Сколівщини, міста, Стрийського району, Карпатського регіону, всіх зацікавлених на перегляд рідкісних витворів митців, великодніх атрибутів культури!

Кому цікаво, варто знати!!!

Писанка — символ початку нового життя, сонця, природи, любові і краси, весняного відродження, безсмертя!

У багатьох народів яйце втілювало джерело життя і всього всесвіту, з релігійними віруваннями та уявленнями наших далеких предків про створення світу, з родючістю і поклонінням йому, з урочистими ритуалами, пов’язаними з річним циклом відродження природи і оспівуванням її сил. Писанкарство вважається одним із найцінніших різновидів декоративного розпису.

Бойки мали специфічну культуру писання писанок, використовуючи прості, і специфічні символи та магічні коди, творячи писанки воском різної температури розігріву, фарбами, природними матеріалами. І вони вирізнялися дивним сплетінням правильних ліній, геометричних візерунків, вражаючи водночас простотою і якоюсь таємничістю гір, техніками, не подібними на інші. Їх, як скарб, берегли і передавали з покоління в покоління. Але в радянський період, писанки стали небезпечним релігійним символом і чимало зразків писанок було втрачено.

А ще, власне, через особливу скромність та стриманість емоцій, бойківська культура писанок стала дещо архаїчною. З метою популяризації цього унікального виду мистецтва, пропагування техніки писання за бойківською традицією, ми проводимо великодні виставки та здійснюємо майстер-класи.

Досягнення українського народу на ниві ужиткового мистецтва загальновідомі. Разом із тим, якщо розглядати національну культуру як цілісну систему, слід брати до уваги надбання різних верств населення протягом тривалого історичного шляху. Це і зразки культури інших народів, які населяють Україну.

Отже, не зводячи культуру народу лише до фольклорно-етнографічного рівня, підкреслимо, що кожен народ — це неповторний плат культури, своєрідний мистецький колорит та образ, і лише зберігаючи національну неповторність, можна зробити гідний внесок у загальну скарбницю народів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора