A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

ПТАШИНИЙ ГРИП

Дата: 04.01.2021 15:59
Кількість переглядів: 516

Поширення високопатогеного грипу птиці в Україні та сусідніх країнах.

За офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (МЕБ) та європейської системи нотифікації про захворювання тварин (ADNS) в осіньо-зимовий період поточного року в країнах Європи суттєво ускладнилася епізоотична ситуація щодо високопатогенного грипу птиці. При цьому значна кількість випадків (72) зареєстровано на шляху міграції дикої перелітної птиці з півночі та пролягає через територію України. При ліквідації вказаних випадків захворювання в сусідніх країнах знищено понад 3 млн. голів птиці. З початку грудня 2020 року виявлено 5 випадків грипу птиці в Миколаївській (3) та Київській (2) областях.

Що за хвороба - ВПГП?

Високопатогений грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) — це інфекційна, висококонтагіозна хвороба птахів, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

Які види птиці хворіютьна ВПГП?

Вважається, що усі птахи сприйнятливі до даної інфекції, але деякі види менше, ніж інші. Мігруючі водоплавні птахи - частіше дикі качки - є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Вони найменш сприйнятливі до інфекції. А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней. 

Чи хворіють люди на ВПГП?

Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Захворювання людей відбувалися в той же самий час, коли мала місце епідемія високопатогенного «пташиного грипу», і були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійських птахів. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею. За період з 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії захворіли 134 людини, з них 66 померли.

Більшість випадків захворювання людей відбулося в сільських районах, переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. Випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини не виявлено.

Схема основних перелітних шляхів осінньої міграції птиці на Україні.

Зони підвищеного ризику контактів свійської птиці та дикіх птахів ряду Гусеподібні (гуси, качки, лебіді).

 Чим небезпечна хвороба?

Хвороба призводить до високих економічних збитків пов'язаних зі знищенням хворих птахів, ліквідацією осередків захворювання, економічними обмеженнями. При широкому поширенні збудника інфекції серед птахів збільшується можливість захворювання людей в наслідок передачі вірусу.

Як відбувається зараження?

Інфікуватися вірусом пташиного грипу можна при догляді за хворою або контакті з мертвою птицею. Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний. 

Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак хвороби?

Інкубаційний період у середньому 3 дні (від 2 до 4).

Які клінічні ознаки є характерними для людей хворих на грип птиці?

У хворих відзначаються загальні симптоми, характерні для грипу, — раптовий початок, лихоманка, слабкість, головний біль, іноді біль у горлі, задишка. Катаральні прояви практично відсутні. У більшості хворих (70%) відмічається пронос, іноді блювота. Особливістю перебігу захворювання є розвиток у деяких хворих первинної вірусної пневмонії. Головна відмінність від звичайного грипу - стрімкий розвиток хвороби з високою імовірністю летального кінця.

Які симптоми пташиного грипу у свійської птиці?

Інфекція серед свійської птиці може бути неочевидною (безсимптомною) або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).

Встановлення діагнозу "грип птиці"

Діагноз «пташиного грипу» в людини може бути поставлений на підставі наступних даних:

— наявності клініки захворювання;

— епідеміологічного анамнезу — коли є повідомлення про спалах «пташиного грипу» в регіоні проживання захворілого або коли захворілий прибув з країни, де реєструється «пташиний грип»;

— наявності ризику професійного зараження;

— лабораторного підтвердження — методом ІФА, молекулярно-генетичним методом чи виділенням вірусу.

 Лікування не розроблене та недоцільне.

Для активної імунізації застосовують інактивовані та атенуйовані вакцини.

Як не заразитися на пташиний грип?

1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.

2. Не слід без потреби доторкатися до птиці - не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.

3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.

4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту - використання захисних масок. Також ефективним є застосування оксолінової мазі, ремантадину, інших противірусних препаратів, вітаміну С, імуностимуляторів.

5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85 С° - за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.

6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді - їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.

7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.

Сколівське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора