A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

БЕРЕЖІТЬ ПЕРВОЦВІТИ!

Дата: 27.02.2019 11:03
Кількість переглядів: 928

БЕРЕЖІТЬ ПЕРВОЦВІТИ!

Фото без опису
Весна чи не найпрекрасніша пора року. З найпершими теплими промінчиками сонця прокидається природа, весело, неначе граючись, дзюрчать струмочки. Справжні провісники весни – первоцвіти уже дають про себе знати та все ж чекають остаточного пробудження природи.
Фото без опису

Ми багато чули про необхідність охорони первоцвітів, але чи багато ми знаємо про них? З червонокнижних видів рослин, які зацвітають одними з перших на території НПП «Сколівські Бескиди» є підсніжник звичайний, шафран Гейфеля (крокус), цибуля ведмежа., а також до первоцвітів відносяться: проліска дволиста, анемона жовтецева, анемона дібровна, ряст ущільнений, первоцвіт весняний. Саме ці рослини необхідно охороняти, і щоб усвідомити недопустимість знищення перших весняних квітів, потрібно знати про них якомога більше.
Фото без опису
Перші квіти після зимових холодів приносять неабияку радість та задоволення для душі. Та милуватися весняними квітками краще у природі. Зірвані первоцвіти недовго даруватимуть радість, а завдана шкода природі буде надзвичайно великою. Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи, бо не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.
Фото без опису
Звертаємо увагу на те, що ранньовесняні квіти нашого краю не тільки звеселяють людей, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням велику кількість комах, лікує їх і нас.
Фото без опису
Не зайвим буде нагадати і про те, що вилучення первоцвітів з природи є незаконним. Згідно постанови КМУ № 1030 від 07.11.2012 року “...розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн за одну рослину”. Згідно ст. 88-1 КУпАП: “...порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн із конфіскацією незаконно добутого”.
Тож, не зривайте первоцвіти!
Фото без опису

Ірина Лях,
науковий співробітник
НПП «Сколівські Бескиди»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора