A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

Сколівське відділення Стрийської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області повідомляє

Дата: 07.08.2018 10:16
Кількість переглядів: 763

Увага, „гаряча лінія”!

 

14 серпня 2018 року з 11.00 до 12.00 відбудеться сеанс телефонного зв’язку „гаряча лінія” щодо актуальних питань сплати акцизного податку, ліцензування алкогольних та тютюнових виробів та інших питань, що цікавлять платників податків.

На запитання платників податків відповідатиме начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Львівській області Іван Левкін.

Усі бажаючі можуть поставити свої запитання за номером телефону: 297-38-77.

 

Програма «Електронний чек» покращить умови ведення бізнесу та створить умови для його прозорості

 

Державна фіскальна служба України продовжує вживати заходи для покращання умов ведення бізнесу з одночасним створенням умов для його прозорості. Черговим етапом стало впровадження пілотного проекту електронної системи – «Електронний чек». Ця новація має привести до якісно нових перетворень у ланці «підприємець - споживач».

Суть інноваційної електронної системи полягає у впровадженні альтернативного технологічного рішення для реєстрації розрахункових операцій в сфері торгівлі без застосування традиційних реєстраторів (РРО).

Програма «Електронний чек» має ряд суттєвих переваг:

1. система може бути встановлена на будь-який пристрій – персональний комп’ютер, планшет чи смартфон;

2. вона доступна, безкоштовна та може бути інтегрована з іншими системами ДФС і бухгалтерськими програмами;

3. має найвищий ступінь захисту і працює 24 години на добу та 7 днів на тиждень;

4. застосування такої моделі на практиці позбавляє необхідності придбавати традиційний касовий апарат, а відтак, друкувати паперові чеки;

5.  фіскальний чек громадяни зможуть перевірити у відкритій частині Електронного кабінету (електронного сервісу ДФС, розміщеного на офіційному веб-сайті контролюючого органу). Система «Електронний чек» – не тільки зручна і економна для підприємців, але й дозволить підвищити ефективність контролю за розрахунковими операціями та оперативно виявляти факти порушень при здійсненні таких операцій, а також зменшить обсяги тіньового обігу товарів, в т. ч. підакцизних

(за матеріалами ДФС України).

 

Щодо застосування ставок екологічного податку

Сколівське відділення  Стрийської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області нагадує платникам екологічного податку, що відповідно до п . 246.5 ст. 246 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) коефіцієнт до ставки екологічного податку встановлюється залежно від місця (зони) розміщення відходів у навколишньому природному середовищі, а саме: - в межах населеного пункту або на відстані менш як 3 км від таких меж застосовується коефіцієнт «3»; - на відстані від 3 км і більше від меж населеного пункту застосовується коефіцієнт «1». Платникам екологічного податку слід ретельно визначати відстань від місця розміщення відходів на полігоні твердих побутових відходів до меж населеного пункту і застосовувати відповідну ставку коефіцієнта, щоб уникнути штрафних санкцій. Наголошуємо, що відповідно до п. 123.1 ст. 123 ПКУ у разі, якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання платника податків на підставах, визначених пп. 54.3.2 п. 54.3 ст. 54 ПКУ тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов’язання. При повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов’язання з цього податку тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 50 відсотків суми нарахованого податкового зобов’язання. Також, відповідно до ст. 129 ПКУ при нарахуванні суми грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, - починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов’язання, визначеного ПКУ (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження), нараховується пеня.
 

Оренда нерухомості у фізичної особи

Відповідно до п. 170.1.2 ПКУ податковим агентом фізичної особи, що отримує дохід від надання майна в оренду, є орендар. При цьому об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затвердженою постановою Кабміну від 29.12.2010 р. №1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом місцевого самоврядування села, селища, міста, об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, на території яких вона розташована, та оприлюднюється у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди. Сума таких доходів оподатковується ПДФО за ставкою 18% (п. 170.1.4 ПКУ). Окрім цього такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1.5% (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень ПКУ). Сплата ПДФО до бюджету здійснюється під час виплати такого оподатковуваного доходу – пп. 168.1.2 ПКУ. Якщо дохід було нараховано, але не виплачено, то податок сплачується протягом 30 днів місяця наступного за місяцем в якому було нараховано такий дохід – пп. 168.1.5 ПКУ. Якщо такий дохід виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) – пп. 168.1.4 ПКУ. Якщо такий дохід виплачується фізичній особі готівкою, то кошти виплачуються через касу підприємства з відповідним оформленням видаткового касового ордера. Відповідно, ПДФО, що нараховується при виплаті орендної плати фізичній особі, сплачується за місцезнаходженням орендаря (податкового агента).
 

Штрафні санкції за несвоєчасне подання податкових декларацій (розрахунків) та іншої звітності.

Згідно з пунктом 47.1 статті 47 Податкового кодексу України відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть, зокрема, юридичні особи, постійні представництва нерезидентів, які відповідно до Кодексу визначені платниками податків, а також їх посадові особи. Відповідно до пункту 120.1 статті 120 Кодексу неподання (крім випадків, якщо податкова декларація (розрахунок, звіт) не подається відповідно до пункту 49.2 статті 49 Кодексу) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов'язок подання якої до контролюючих органів передбачено Кодексом, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Граничні строки подання податкової декларації можуть бути збільшені за правилами та на підставах, які передбачені Кодексом (абзац 2 пункту 49.20 статті 49 Кодексу). Так, граничні строки для подання податкової декларації, заяв про перегляд рішень контролюючих органів, заяв про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань, підлягають продовженню керівником (його заступником або уповноваженою особою) за письмовим запитом платника податків у випадках, які визначені пунктом 102.6 статті 102 Кодексу. При цьому згідно з пунктом 102.6 статті 102 Кодексу штрафні санкції не застосовуються протягом строків продовження граничних строків подання податкової звітності. Крім того, відповідно до пункту 44 підрозділу 10 розділу XX Перехідні положення Кодексу штрафні санкції, передбачені абзацом другим пункту 126.1 статті 126 Кодексу, не застосовуються для узгоджених сум грошових зобов'язань із граничним строком сплати 30 червня 2017 року. Інших випадків збільшення граничних строків подання податкових декларацій Кодексом не передбачено.
 

Зміна податкової адреси у платника податків
 

У разі зміни місцезнаходження платника податків, сплата податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду: 1) у такому випадку одночасно із зняттям з обліку, зокрема ФОП за основним місцем обліку здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку без подання заяви; 2) до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) - з ознакою того, що він є платником податків з наступного року. У контролюючому органі за неосновним місцем обліку платник податків сплачує всі податки та збори, які згідно із законодавством мають сплачуватись на території адміністративно-територіальної одиниці, що відповідає неосновному місцю обліку, щодо таких податків подає податкові декларації (розрахунки, звіти) та виконує інші обов'язки платника податків, а контролюючий орган стосовно платника податків здійснює адміністрування таких податків, зборів. Отже, у разі зміни податкової адреси (місця проживання), пов'язаної зі зміною адміністративного району, ФОП - платнику єдиного податку необхідно після закінчення бюджетного року, в якому відбулася така зміна податкової адреси (місця проживання), зареєструвати нову книгу обліку доходів (книгу обліку доходів і витрат) у контролюючому органі за новою податковою адресою (основним місцем обліку) до отримання нею доходів від здійснення підприємницької діяльності за новим місцем обліку. ЗІР 107.07


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора