A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сколівська міська рада
Львівська область, Стрийський район

СКОЛІВСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ СТРИЙСЬКОЇ ОДПІ ГУ ДФС У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 10.01.2019 09:37
Кількість переглядів: 1032

Шановні платники!

З 03.01.2019 року вступили в дію нові рахунки

для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів

У зв’язку з відкриттям з 03 січня 2019 року Державною казначейською службою України бюджетних рахунків згідно з Бюджетним кодексом України, Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», наказом Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року № 11 «Про бюджетну класифікацію» (із змінами) та з метою зарахування коштів на правильні бюджетні рахунки і недопущення випадків помилкової сплати, Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області повідомляє, що реквізити нових рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів Львівської області, відкритих в органах Державної казначейської служби України можна знайти на сайті ГУ ДФС у Львівській області в розділі «Бюджетні рахунки» (http://lv.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/), або звернутись безпосередньо Сколівської ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області.

 

З 01 січня 2019 року оновлюються ознаки доходів у ф. № 1ДФ


           Наказом МФУ від 31.10.2018 № 863 затверджено зміни у додаток до «Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку», затвердженого наказом МФУ від 13.01.2015 №4. Наказ № 863 набирає чинності з 01 січня 2019 року.

         Оновлення Довідника ознак доходів обумовлено змінами протягом 2017-2018 років до ст. 165 Податкового кодексу, що визначає доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

          Так, змінено текст до ознаки доходу: 127, 113, 114, 143, 145, 149, 156, 160, 183.

         Передбачено нові ознаки доходів 186 – 194:

186 - дохід, що нараховується як сума ненарахованих процентів за користування кредитом,

187 - сума благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції;

188 - дохід, отриманий благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції, для надання благодійної допомоги,

189 - дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням,

190 - сума благодійної допомоги, яка виплачена міжнародними благодійними організаціями на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція,

191 - сума коштів, яка надається платнику податку міжнародною фінансовою організацією у зв'язку зі здійсненням заходів щодо енергоефективності та енергозбереження,

193 - дохід у вигляді суми, прощеної кредитором у порядку, передбаченому законом щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити),

194 - інші доходи, які згідно з Кодексом не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Крім, того внесено зміни у таблицю з ознаками податкової соціальної пільги.

При цьому, форма № 1ДФ та Порядок її заповнення та подання не змінилися.

 

Шановні платники!

В рамках проекту «Я маю право!» Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області повідомляє, що розміри ставок місцевих податків та зборів на 2019 рік можна дізнатися на офіційному порталі ДФС України.

Так, відповідно до вимог Податкового кодексу України (далі – ПКУ) ДФС України оприлюднює на офіційному веб-порталі (sfs.gov.ua) зведену інформацію про розміри та дату встановлення місцевих податків і зборів на відповідних територіях, яку можна знайти за посиланням: HTTP://SFS.GOV.UA/PODATKI-TA-ZBORI/STAVKI-MISTSEVIH-PODATKIV-TA-ZBORIV.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

У разі якщо сільська, селищна, міська рада або рада об'єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, що є обов'язковими згідно з нормами Податкового кодексу України, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з його норм із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю.

Для уточнення інформації щодо прийнятих рішень платники податків можуть звертатися до органів місцевого самоврядування, на території яких знаходяться об'єкти оподаткування.

Щодо сплати податку на нерухоме майно,

відмінне від земельної ділянки у 2019 році

В 2019 році мешканці Львівщини отримають податкові повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно за 2018 рік. Сума податку залежить від ставок, прийнятих органами місцевого самоврядування, де знаходиться житлова або комерційна нерухомість і від розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня року, за який проводиться нарахування податку.

Інформацію щодо ставок податку на нерухоме майно розміщено на офіційному порталі ДФС України (sfs.gov.ua) в розділі: «Головна/Податки, збори, платежі/Ставки місцевих податків та зборів/Львівська область/Для фізичних осіб».

Розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2018 року становив 3 723 грн. Порівнюючи з 2017 роком цей показник зріс в 1,2 раза. Розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2017 року становив 3 200 грн. Відповідно збільшиться сума податку на нерухоме майно за 2018 рік. Для прикладу, при ставці податку за квартиру, що знаходиться у м.Львові, її власник сплачував за 2017 рік 16,00 грн. за 1 м. кв., а за 2018 рік за кожен метр надлишкової площі необхідно заплатити 18,61 гривні.

Слід нагадати, що відповідно до податкового законодавства податкове повідомлення - рішення про сплату податку надсилається платнику за місцем його реєстрації. Інформація щодо місця реєстрації – це інформація внесена до інформаційних баз фіскальної служби на момент, коли громадяни звертались до фіскальних органів з метою отримання номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного коду). Протягом місяця після зміни місця реєстрації громадянин зобов’язаний повідомити про такі зміни контролюючий орган, де він поставлений на облік (подавши заяву за формою № 5 ДР). Якщо платник не повідомляє ДФС про зміну місця реєстрації – податкове повідомлення - рішення надсилається на адресу, інформація про яку міститься в контролюючому органі, тобто стару адресу. Таким чином, платник не ознайомлений із сумою проведених нарахувань податку. Внаслідок чого виникає податковий борг, штрафні санкції, арешт майна.

За матеріалами ГУ ДФС у Львівській області.

Щодо внесених змін в Податковий кодекс

 в частині оподаткування вартості дарунків

Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області повідомляє, що Законом України від 23.11.2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» внесено зміни до пп. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу. А саме, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

 

Шановні платники!

З 1 січня 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2018 року

Сколівська ДПІ Стрийського управління ГУ ДФС у Львівській області нагадує, що податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

-  особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Звертаємо  увагу,  що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації,  а при поданні податкової декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися новим електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Звертаємо увагу, що у 2018 році до Кодексу внесені зміни, якими розширено коло платників, які зобов’язані та/або мають право подати декларацію.

Так, зобов'язані включити до річної податкової декларації та самостійно сплатити установлені Кодексом податки та збори отримувачі винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору у разі, якщо такі доходи отримані від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи.

Також, протягом 2019 року мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки громадяни, які понесли витрати у 2018 році:

на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення;

у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, у разі якщо такий платник має статус внутрішньо переміщеної особи та за умови дотримання вимог, встановлених Кодексом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора